Biomasa jest odnawialnym źródłem energii, czyli takim, które pozyskuje się z naturalnych procesów przyrodniczych stale odnawialnych. To stałe lub ciekłe substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, które ulegają biodegradacji, pochodzące z produktów, odpadów i pozostałości z produkcji rolnej oraz leśnej, a także przemysłu przetwarzającego ich produkty oraz części pozostałych odpadów, które ulegają biodegradacji i ziarna zbóż niespełniające wymagań jakościowych.
Dzielimy ją w zależności od rodzaju surowca na:
1. Roślinną:
• drewno i odpady drzewne leśne i inne (tzw. biomasa twarda),
• odpady rolnicze z produkcji i przetwarzania roślin (słoma zbóż i rzepaków, siano, łuski, skorupy),
• rośliny hodowane do celów energetycznych (uprawy celowe: wierzba wiciowa, zwana popularnie energetyczną, miskantus, sorgo, itp.),
• oleje roślinne i alkohole.
2. Zwierzęcą:
• obornik i gnojowica,
• tłuszcze i mączka kostna.
3. Odpady organiczne:
• pochodzące z wytwarzania żywności i napojów oraz odpady konsumenckie,
• przemysłowe, pochodzące z procesów produkcyjnych,
• osady ściekowe, odpady komunalne, ścieki, itd.
W energetyce najczęściej wykorzystuje się biomasę w postaci peletu (granulat). Jest to wysoko wydajne, odnawialne paliwo, do produkcji którego wykorzystuje się: korę, zrębki, rośliny energetyczne, słomę zbóż i rzepaku, trociny i wióry.
Pelet ma niepodważalne zalety. Jego niewielkie wymiary oraz wytwarzanie z bardzo rozdrobnionego surowca, a przy tym powtarzalna forma, o cylindrycznym kształcie, jest idealna do:
• magazynowania,
• transportu,
• automatycznego podawania,
• kontrolowanego spalania.
Pelet
Produkcja peletu polega na poddaniu surowca organicznego odpowiednim procesom technologicznym: suszeniu, mieleniu i prasowaniu. Granulat produkuje się z rozdrobnionej suchej biomasy, wytłaczanej pod dużym ciśnieniem w prasie. Produktem finalnym są małe granulki o średnicy 6-8 mm i długości do kilku centymetrów. Prawidłowo wykonane pelety mają gładką, połyskliwą warstwę zewnętrzną, chroniącą je przed ścieraniem się i zapobiegającą pyleniu.
Paliwo to charakteryzuje się niską zawartością wilgoci (8-12%) oraz wysoką wartością energetyczną (do 17 MJ/kg). Cechy te powodują, że jest to paliwo przyjazne środowisku naturalnemu.
Pelety ze względu na dużą gęstość (ciężar usypowy 650 kg/m3), nie wymagają dużej powierzchni składowania. Ich właściwości pozwalają na dostarczanie surowca bez opakowania, luzem. Mogą być transportowane samochodami ciężarowymi, koleją lub drogą wodną.
Do magazynowania peletu wykorzystuje się różnego rodzaju wiaty, silosy, zbiorniki wewnętrzne i zewnętrzne. Ich głównym zadaniem jest zapewnienie peletom suchego, wentylowanego miejsca, dostosowanego wielkościowo do potrzeb oraz umożliwienie ich szybkiego rozładunku.
Zalety peletu:
• paliwo ekologiczne ze źródeł odnawialnych,
• niewielka emisja gazów - w tym dwutlenku siarki,
• niska zawartość popiołu 3-4%,
• możliwość wykorzystania popiołu jako nawozu rolniczego,
• wysoka wartość opałowa,
• konkurencyjny cenowo w stosunku do lepszych gatunków węgla, a dużo tańszy od gazu i oleju opałowego,
• możliwość spalania w tradycyjnych kotłach grzewczych i stosowania w kotłowniach z automatycznym podawaniem paliwa,
• duża gęstość – możliwość długiego przechowywanie w suchych pomieszczeniach,
• łatwość dystrybucji.
email: eko.paliwa@energa.pl